Tehnici la indemana pentru a fi mai sanatos



Omul are resurse pentru a atinge obiectivele propuse, îi lipseşte doar starea de spirit în care să le activeze. Odată refăcută relaţia cu sine însuşi, omul întrevede posibilitatea revenirii la matricea iniţială perfectă cu care s-a născut. Capacitatea de refacere a organismului este nelimitată, asemenea unei reţele neuronale, iar relaţia individului cu universul este identică cu cea a unei picături de apă din ocean. Percepţia valorii personale este legată de nevoia de iubire şi cea de validare şi aduce creşterea stimei de sine. Atâta timp cât le aşteptăm din exterior şi nu valorificăm resursele interioare apare boala şi neputinţă; transferăm puterea celorlalţi, suntem legaţi de ei şi de cele mai multe ori ducem în spate poverile altora. Pentru a ajunge din nou în echilibru, individul renunţă la beneficiile pe care i le aduce supărarea, furia, boala şi pune în loc iubire, lumină, dăruire.

Se pare ca omul antic a avut capacitati pe care le-a pierdut pe drumul devenirii sale, cumva, invers proportional cu dezvoltarea vietii, a societatii, a stiintei, medicinei, a cunoasterii la care a ajuns omul modern.
De aceea, pentru o stare normala de sanatate si pentru a-si manifesta abilitatile naturale sau dobandite, fiinta umana are de lucrat asupra dezvoltarii personale, asupra dezvoltarii acelei parti a mintii care este “adormita” si pentru un bun management al stresului.
Evolutia cunoasterii a implicat specialisti din diferite domenii.

Jose Silva a descoperit aspecte care astăzi au fost în sfârşit confirmate de cercetările convenţionale de laborator. Fiind un cercetător autodidact, explorările în domeniul vindecării bolilor nu au fost supuse limitărilor pe care le impun practicile convenţionale ale cercetării ştiinţifice. A creat Metoda Silva.
Robert B. Stone, doctor în filozofie, e membru al Academiei de Ştiinţe din New York şi al MENSA, este lector pentru metoda Silva; 
Carl Simonton, doctor în medicină, oncolog la Baza Aeriană Travis din California, a adaptat o parte din metoda Silva pentru tratarea pacienţilor săi bolnavi de cancer şi a elaborat sistemul de vindecare pe care il aplică în prezent - metoda Simonton. 
Dean Ornish, doctor în medicină, a dezvoltat, în timpul activităţii sale clinice de la Harvard Medical School, metode de relaxare şi vizualizare pentru pacienţii cu boli de inimă, pe care, combinându-le cu o dietă şi cu exerciţii fizice într-un studiu ştiinţific controlat, care au înregistrat o diminuare sau eliminare completa a durerilor pectorale.
Institute of Noetic Sciences (Institutul de Ştiinţe Noetice), înfiinţat in 1973 de astronautul Edgar Mitchell orientat pe tema „lărgirii cunoaşterii naturii şi potenţialului minţii şi conştiinţei umane, precum şi aplicării acestei cunoaşteri în vederea îmbunătăţirii sănătăţii oamenilor şi a calităţii vieţii pe planetă ", arata ca urmatoarele concepte sunt in general acceptate in cercurile medicale
Fiinta umana are capacitatea de a-şi controla procesele fiziologice într-un grad suficient de mare pentru a produce efecte vizibile si:
“1. Vindecarea implică întotdeauna atât mintea şi trupul, cât şi ceea ce mulţi numesc spirit. 
2. Emoţiile negative pot avea efecte psihofiziologice adverse. 
3. Emoţiile pozitive pot avea efecte psihofiziologice benefice. 
4. Mintea are multe căi de contact cu procesele care se desfăşoară în corp, iar unele dintre acestea pot „înclina balanţa" către vindecare“.

Concluzia specialistilor este ca in mod constient se poate dirija fiziologia corpului pentru a corecta devierile de la normal, pentru a rezolva probleme de sanatate, se pot imbunatati performante fizice si intelectuale, chiar sa un sistem imunitar eficient şi un nivel ridicat de energie.
Mai mult de atat, fiinta umana poate actiona si asupra alteia, benefic, chiar daca ea se gaseste la distanta.

Imi trece acum prin minte o intrebare... oare i s-a redus aceasta abilitate omului tocmai pentru ca a fost utilizata in mod negativ, impotriva lui insusi sau impotriva altora?
Partea intunecata a acestei abilitati a omului este aceea de a-si programa singur boli, limite, necazuri.
Unele directe: “daca iesi afara dezbracat o sa racesti?” - profetia este o instructiune, o programare.
Daca altii se imbolnavesc iar cineva se gandeste cum ar fi daca n-ar mai fi sanatos, ingrijorarea inseamna planificare, introducere in matrice a bolii.
Programarea negativă aduce nefericire, eşecuri şi boli.
Programarea pozitivă atrage fericire, succes şi sănătate.
Pentru stergerea vechii programări este necesar lucru individual, autocontrol, o reprogramare si anihilare pe termen lung a vechilor elemente: ganduri toxice, comportamente, etc. 
Persoanele care tin un regim alimentar, cand renunta la acesta si revin la vechiul mod programat de hrănire, isi recapata kilogramele pierdute sau revin la starea de sanatate avuta anterior datorita abuzului sau alimentatiei gresite. Ei au nevoie să-şi reprogrameze obiceiurile alimentare. 
Programarea negativă, care produce îmbolnăvirea, poate fi oprită şi anihilată printr-o programare nouă, pozitivă. 
Acest lucru insa se face intr-o stare de relaxare si calm, in care creierul transmite organismului semnalele corespunzatoare, cu eficienta maxima.

Se cunosc la ora actuală mai multe benzi de frecvenţe pentru undele cerebrale: delta (0, 5-4 Hz), theta (4-8 Hz), alpha (8-12 Hz), beta (12-16 Hz), beta înalte (16-32 Hz), complexul K (33-35 Hz), gamma (peste 40 Hz) etc.
Nivelul de constiinta propice pentru reprogramare este starea alpha, cand mintea este într-o stare relaxată, de somnolenţă si undele cerebrale au o frecvenţă de circa două ori mai mică decât undele din timpul stării de veghe (nivel beta). Somnul uşor duce creierul in starea theta iar somnul cel mai profund corespunde nivelului delta. 
Cercetătorii au observat că, în timp ce creierul se află la nivelul alpha, corpul trece prin stări benefice. Sistemele si organele obosite se revitalizează. Tensiunea sangvină se normalizează. Pulsul se stabilizează.
In acesta stare subiectul cercetarii capata control asupra functiilor corpului, asupra obiceiurilor, preiau probleme grele pe care le rezolva usor.

Creierul este programat incepand de la nastere pentru activitati pe care le facem curent (imbracat, spalat, etc.). Apare atunci intrebarea, cum ar fi sa se adauge cateva programari suplimentare, benefice: a adormi cand vreti, a scapa de dureri, a renunta la fumat, a memora, a slabi, a invata cu usurinta, a corecta unele probleme ale organismului, etc?
Primul pas este relaxarea, iar pentru aceasta exista tehnici care se pot invata, dar este vorba de o relaxare activa, destinata unei perioade de lucru cu sine insusi. In aceasta starese incepe reprogramarea cu formule de genul “din zi in zi ma simt din ce in ce mai bine”, sau formulari mai precise, referitoare la obiectivul pe care il are fiecare.
Organismul uman are si stie tot pentru autovindecare. Omul insa il deturneaza, prin stari de ingrijorare, teama, frica, ura, prin comportamente agresive (verbal sau fizic), prin limitari impuse de el insusi sau de altii, prin atitudini incorecte invatate.
Indiferent care metoda se foloseste pentru atingerea obiectivelor, starea in care se aplica aceasta este cea in care se atinge nivelul alpha, creierul nu mai percepe senzatiile fizice si se indreapta spre lumea interioara, intr-o stare constienta, in care comunicarea cu intregul numit fiinta umana este deschisa si activa.

Pentru a beneficia de capacitatile corpului uman, mai intai este necesara o observare atenta si obiectiva, identificarea obiectivelor, gasirea unei formulari clare si concise, vorba proverbului romanesc, “ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample” si crearea cadrului optim de accesare a starii alpha, in care dialogarea cu celulele noastre este posibila.



(Articol publicat de Demetra Cucueanu pe siteul Romedic , 05.12.2011)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mai in gluma, mai in serios...

O noua zi...

Inteligenta emotionala in relatia de cuplu